MARCH 2019

Magasin, Stavanger Aftenblad March 30

Oppdatert: 30.mar.2019 20:50 Publisert: 30.mar.2019 20:50

Tor Inge Jøssang Journalist

Yoga-10.jpg

Photographer: Paal Christensen. Location: Pulpit Rock, Norway

Nå er Anne Siv Aasen yoga-lærer med 13.200 følgere på Instagram.

Den nybakte tvillingmora sitter i senga og bøyer seg ned for å ta opp en datamaskin. Da smeller det i korsryggen. Smertene er intense. Først klarer hun ikke å reise seg. Smertene skyter ned i den høyre foten. Det er starten på en lang periode med store smerter.

– Jeg fikk prolaps og isjias. Det gikk mange måneder før jeg kunne opereres - og under operasjonen holdt jeg på å miste livet.

Anne Siv Aasen kikker ut over Lysefjorden. En bitende vind rusker fjellet. Is og snø ligger som flak av hvit emalje på den grå Høvlatonnå. Noen kinesiske turister står med skuldrene opp under ørene, mens guiden finner fram en termos med varm drikke.

Harde tider er ofte velsignelser i forkledning

Hun hadde hatt det tøft en stund. Kroppen var medtatt. Tre måneder ut i graviditeten fikk hun bekkenløsning og måtte gå på krykker i et halvt år. Hun gikk gjennom et samlivsbrudd og var alenemor med to små gutter. Så skjedde det som ikke kunne skje.

Ryggen sviktet.

Hun måtte la livet gå videre og ignorere smertene. Tvillingene skulle mates, stelles og sove tre ganger i døgnet. For å få dem til å sove, måtte hun trille dem i vogn. Hun gikk krumbøyd. Tærne var bedøvet. Hvert steg et knivstikk i foten. Hun kroket seg av gårde mens hun støttet seg på høyre legg. Når hun gikk på fortauet, kunne ikke møtende bilister se at det var noen bak tvillingvogna.

Legene ville vente og se om ryggen ble bedre. Guttene var så små. Det gikk 5 måneder før operasjon. Inngrepet skulle være enkelt. Men sprøyta som ble satt som bedøvelse laget en rift i dura, hinnen som ligger rundt nervene.

Durarift er en kjent komplikasjon ved isjiasoperasjoner og rammer 4 av 100 pasienter.

Hun fikk indre blødninger. Det handlet plutselig om å redde livet i stedet for å gjøre operasjonen ferdig. Hun våknet opp og så masse blod på et blodig laken. Sykepleieren hentet operasjonslegen som måtte forklare hva som hadde skjedd.

– Han sa det handlet om å redde liv. På grunn av blodtrykksfall og indre blødninger måtte de sy igjen og vekke meg opp fra narkosen. På etterkontrollen noen måneder senere sa legen at jeg tilhørte den gruppen pasienter som ville være bevegelseshemmet resten av livet. Og jo før jeg aksepterte det, desto bedre for meg selv. At livet ville alltid være preget av stivhet og smerte. I beste fall hadde kirurgen fått gjort litt, før han måtte avbryte operasjonen.

Etter operasjonen var ryggen fortsatt så skjev at venninnene bare ristet på hodet.

– Jeg hadde valget mellom smertestillende tabletter, eller å prøve og gjøre noe. Jeg hadde gått på et kurs med yoga som stretching tidligere, og begynte å ta opp det jeg husket. Noen enkle øvelser. Pusteteknikker. Effekten var bra.

Photographer: Paal Christensen. Location: Pulpit Rock, Norway.

Foreldrenes campingplass ble yogastudio

En morgen våknet spesialpedagogen og tenkte på foreldrenes campingplass på Jørpeland, hvor hun vokste opp. Solvik Camping. Foreldrene satset sparepengene og åpnet campingplass ved sjøen i 1994. En av tre nye etableringer i campingbransjen i Ryfylke det samme året. Reiselivet i nærheten av turistmagneten Preikestolen meldte om stor optimisme. På denne tiden ble Stiftelsen Preikestolen opprettet for å få fart på reiselivet.

«Camping-boom», skrev Aftenbladet. «Strand har dobbelt så mange campingplasser som sist sommer, og utleiehytter spretter opp overalt». «De første bobilene er allerede observert.»

Solvik Camping var en populær plass å feriere, men da foreldrene nærmet seg pensjonsalder valgte de å legge ned etter mange års utrettelig arbeid. Det var mye arbeid og dårlig betalt. Foreldrene hadde arbeid utenom i de 18 årene de drev som turistverter. Ingen av barna ønsket å overta.

Photographers: Paul Vlad, pic 1 and 4 (Dubai), Ocky Misma pic 2 (Bali), Thomas Chedang pic 3 (Bali):

Hun har vært fotomodell i 25 år

604 meter under Preikestolen skjærer en hurtigbåt en hvit stripe på den svarte fjorden. Turister tripper forsiktig langs isglatte stup. Hva tenker de, hva føler de?

De fleste mennesker er aldri helt til stede i nuet, fordi de ubevisst tror at neste øyeblikk må være viktigere enn dette.

Anne Siv Aasen poserer for fotografen på kanten av turistattraksjonen, som fra nyttår blir en del av Strand. Det er 25 år siden hun begynte som modell for Prestige Model Agency i Stavanger. I 2014 visste hun bare at hun ville starte et yogastudio.

– Jeg la ingen stor plan. Tenkte bare på å åpne og å stole på at ting ville skje når det er ment å skje. Spennende oppdrag og muligheter har dukket opp underveis.

43-åringen bruker Instagram og andre sosiale medier til å bygge seg opp som instruktør og foredragsholder, og knytte kontakter i bransjen. Det ene øyeblikket er hun i Costa Rica for å holde kurs og jobbe med prosjekter, det neste i New York for å fordype seg i yoga for ryggproblematikk. Hun har delt omsorg for barna, og kan dra utenlands når hun ikke er med barna. Fra Singapore, Sør-Afrika, India, Jordan, Croatia, Spania, Bali – men stort sett er det mindre glamorøst – på Jørpeland.

Barføtt opp langs en iskald bergvegg. I spagat på grå granitt. Yoga og natur. Hun samarbeider med Preikestolen Fjellstue og lokale guidefirma.

Yoga er mer enn damer i rare stillinger

– Ingenting er så praktfull som Lysefjorden. Her er så mange flotte naturområder og ren luft. Steder å roe ned pulsen. Kjenne den friske brisen. Lukte den salte havluften. Høre bølgeskulpene. Oppleve en soloppgang – eller solnedgang – helt alene. Denne naturen tok jeg for gitt før jeg begynte å reise. Utfordringen er å få folk til å stoppe mer enn en overnatting når de skal gå til Preikestolen.

Ennå er det dager hun må rulle seg ut av senga på morgenen.

– Når ryggen herjer på som verst, går jeg på yogamatten, gjør et par utvalgte øvelser, så er det en helt annen kropp etterpå. Til tross for tilbakemelding fra legen om at jeg kom til å være bevegelseshemmet resten av livet, er kroppen i dag sterkere og mer fleksibel enn noen gang.

– Yoga er mer enn damer i tights, og rare stillinger. Mange har en hverdag med stram logistikk, høye krav og forventninger til seg selv, samt høyt stressnivå. En glemmer helt å stoppe opp og puste i det hele. Yoga og pust bidrar til å redusere smerter, spenninger og stress i hverdagen, fysiske og psykiske utfordringer.

Å kunne gi andre ulike teknikker og øvelser for å håndtere de utfordringer en står i på en annerledes og bedre måte, å unngå å gå rett i medisinskapet for å ta smertestillende. Eller for økt styrke, bevegelighet og velvære generelt.

– Det er utrolig flotte resultater å se hos elevene mine. Det gjør meg så glad og er selve drivkraften i jobben min. Jeg velger å kalle det en livsstil mer enn en jobb. Jeg har en drøm om et samarbeid med NAV og psykiatrien om at yoga skal bli en del av et alternativt behandlingsopplegg. Jeg er så takknemlig. Yoga er min form for smertestillende og viktigste verktøy for stressmestring, og jeg brenner for å lære dette videre til andre.

Magasin


Interviewd by the Norwegian magazine Shape Up, 2018.

How to sneak in some exercise during the day?


NOVEMBER 2017

Interview - Mitt Ryfylke, Norwegian magazine

- about my life as an entrepreneur and how I started my business Solvik YOGA Anne Siv Aasen.

Text in Norwegian (nynorsk): http://mittryfylke.no/artiklar/balanserer-liv-laere

5a058f34da8007000101f524_MR 2 2017 framside - liten – Kopi.png

MARCH 2017

Lumi Yoga Teachers Club Presenterer Yogaprofilen: Anne Siv Aasen

I was interviewed by Lumi Yoga Teachers Club (in Norway, text in Norwegian

anne-siv-aasen.jpg

Lumi Yoga Teachers Club

ANNE SIV AASEN

 

Navn: Anne Siv Aasen
Studio: Solvik YOGA

Sted: Jørpeland

Nettsted: www.solvikyoga.no

Hvorfor startet du med yoga?
Jeg gjorde yoga av og på i perioder på treningssenter for mange, mange år siden. Yoga var da min uttøyningsdel etter styrketrening. Etter et prolaps i korsryggen med påfølgende isjas og operasjon som ikke gikk som planlagt, «det handlet om å redde livet ditt, i stedet for å fullføre operasjonen», skulle jeg i følge operasjonslege være bevegelseshemmet resten av livet. Dette, samtidig som jeg var i en stor familiekrise som var traumatisk og jeg var under stort press, fant jeg tilbake til yoga, men en annen yogastil enn jeg hadde gjort tidligere.  Yoga hjalp meg til å lindre smerter i ryggen, rette ut ryggen igjen og samtidig håndtere og stå i presset på en helt annerledes måte. Yoga hjalp meg også til å endre ulike mønster i livet, å sette sunne grenser for meg selv og å være god mot meg selv.

Hvordan har din yogapraksis endret livet ditt?
Jeg har fått et mye mer balansert liv. Fra å være flink-pike og perfeksjonist på meg selv med høye krav til egen innsats og hele tiden passe på at de rundt meg skulle ha det bra, til å gjøre gode ting for meg selv og å ta vare på meg selv med en mer avslappet holdning til livet. Tidligere tok jeg ikke hensyn til at kroppen var sliten og trengte ro, jeg kjørte på til det smalt og ladet akkurat nok til å fortsette reset. Fra å få sjokkbeskjeden om å være bevegelseshemmet livet ut, er jeg så utrolig takknemlig for at med yoga som verktøy har jeg klart å motbevist dette. Jeg har fortsatt store utfordringer med ryggen og isjas, men med nok tid på yogamatten, går jeg av den som en helt annen person enn når jeg gikk på yogamatten. Resepten på smertestillende ble aldri fornyet etter at jeg startet med yoga. Yoga er mitt viktigste verktøy gjennom hverdagen, fysisk og emosjonelt/ psykisk og det har endret livet mitt til så mye godt. Jeg er så takknemlig.

Fortell oss om din yogalivsstil
Yoga er med meg over alt. På grunn av prolaps og isjas styrer smertene og stivheten om jeg må starte med yoga allerede fra jeg trør ut av sengen eller om jeg praktiserer gjennom dagen. Noen dager er enormt utfordrende når det kommer til tid. En travel hverdag som alenemamma med tvillinger, oppbygging av eget firma og mye av undervisningen foregår på kveldstid eller i helger. Yoga lærer meg å ta et hinder om gangen og hvordan møte de ulike utfordringene og oppgavene gjennom hverdagen på en helt annen måte enn jeg gjorde tidligere. Yoga fungerer for meg som stressmestring på høyt plan. Barna mine og jeg leker mye med yoga og det er blitt fast rutine med yogalek og acroyoga i stua, samtidig som vi finner ro, kobler ut alt rundt oss og mediterer. Skikkelig kvalitestid.

Photographer:    Edward Gebel, NYC     Hair/ Make Up: Erle Børstad, Heart the Hair

Photographer: Edward Gebel, NYC

Hair/ Make Up: Erle Børstad, Heart the Hair

Hva gjør deg til en god yogalærer?
Jeg lærer mye av elevene mine, samtidig som jeg fordyper meg så mye som mulig i ulike emner og praktiserer med dyktige yogalærere fra yogaskolen min og rundt om i verden der jeg velger å dra på fordypning. Min egen historie og erfaring med yoga har gitt meg så mye og jeg ønsker så gjerne å dele denne erfaringen med andre. Yoga er et så fantastisk verktøy.

Hva er ditt mest minneverdige yoga-øyeblikk?
Det er vanskelig å bare nevne en ting, jeg har valgt å nevne tre av flere minneverdige øyeblikk.

En av hovedlærerne mine sa tidlig: Anne, du underviser med et alt for stort hjerte, du må lære å lukke hjertet ditt litt for å ta vare på deg selv ellers brenner du deg ut. Det betød så mye for meg at hun så meg og ville gi råd til hvordan å bli en bedre yogalærer som også betyr å være god mot seg selv.

Å bli invitert til den indiske ambassaden i Bali og invitasjon til å undervise på Den Internasjonale Yogadagen i Denpasar 21. juni 2015. Det var stort. Over 3.500 mennesker var tilstede og jeg hadde ansvaret for å instruere/ justere en store gruppe yogis/ yoginis. Flere av dem har blitt mine gode venner etter dette arrangementet.

Elevene mine på Solvik YOGA og i yogastudio der jeg gjesteunderviser hjemme og i utlandet. Å kunne observere den utviklingen, gleden og takknemligheten ansiktene deres viser.

Hvordan får du din yogapraksis til å passe inn i hverdagen?
Dagsformen på ryggen bestemmer mye av yogapraksisen min i hverdagen. Noen ganger er det det første jeg må gjøre, om det er på baderomsgulvet mens barna bader eller på stuegulvet i pysjamasen. Andre ganger legger jeg yogapraksisen mellom møter og kontorarbeid, eller i forkant av yogaklassene når jeg underviser. Jeg reiser en del og gjør også yoga i fly på langdistanse eller på flyplassen om transfertiden er lang. Det fine med yoga er at du kan gjøre det over alt.

Hva gjør du når du ikke praktiserer yoga?
Med eget firma blir det en del jobb og så underviser jeg jo faste timer på Solvik YOGA og har ulike oppdrag rundt om. Jeg prioriterer kvalitetstid med barna når de er hos meg, og gleder meg til gode opplevelser i skog og mark, god mat, være med venner og familie, reiser og å fotografere (hobbyfotograf).  En dag på sofa er heller ikke å forakte foran en god tv-serie.

Har du noen visdomsord du vil dele med oss?
Det er yoga for deg og bare deg. Din styrke er å lytte til kroppen din hva den forteller deg. Gjør yoga ut i fra hvordan kroppen din er. Noen ganger er det gjerne restorative yoga, andre ganger klassisk eller vinyasa. Vær tålmodig, ikke press på, la ting skje naturlig.

Hva vil du si for å motivere andre til å begynne med yoga?
Med yoga som verktøy vil du møte livet på en helt annen måte. En ting er alt det gode som skjer på yogamatten der-og-da, ved å øke smidighet, styrke og balanse til være mindfull, men du blir også bedre kjent med deg selv, får økt kroppsbevissthet og bedre holdning fysisk og mentalt. Du får et verktøy til å ta med deg i hverdagen også utenfor yogamatten.

Noe annet du vil dele med oss?
Jeg er så glad i jobben min og i yoga, egentlig vil jeg heller kalle det en livsstil enn jobb. Jeg ønsker å takke alle de flotte yogalærere som har gitt meg så mye kunnskap og utvikling i meg selv på yogamatten og som yogalærer. Jeg ønsker å takke alle fantastiske  elever som på en eller annen måte har lært meg så mye, – om det er spesielle utfordringer vi må finne ut av på yogamatten, til frustrasjoner gjennom yogapraksis eller gledestårer.

 Yoga to the people <3

 

Link to interview: Lumi Yoga Teacher Club Anne Siv Aasen

 www.lumiyoga.no